Медсестра як в Україні, так і в Німеччині дуже довго асоціювалася з професією для жінок. Це пов’язано з глибокими історичними джерелами професії. Колись тільки жінки піклувалися про хворих. Відома жінка Флоренс Найтингейл заклала основу професії медсестри.
Часи, однак, змінюються і все частіше в сестринських професіях на цілому світі ми зустрічаємо чоловіків. Як це виглядає в Україні, і як у Німеччині?

Україна – медбрат (брат медичний) лише від недавна

Принаймні в номенклатурі професії. 10 квітня 2019 року, на підставі розпорядження Міністерства охорони здоров’я України (наказ МОЗ від 04.10.2019 № 805 “Про внесення змін до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78” Охорона здоров’я), в кінці кінців, чоловіки з’явилися офіційно в професії медичної сестри. Звичайно, для вступу в дію Правил потрібен деякий час, тому що необхідно змінити багато документів – від Національної класифікації професій (Національний класифікатор професій), до всіх інших правових положень, навчальних програм, сертифікатів школи і багатьох інших документів.
У класифікації професій, у багатьох країнах все ще існує лише назва «медсестра» і «акушерка» в формальному вигляді – наприклад, у Польщі.
У Німеччині так само довгі роки вживалося виключно слово «медична сестра», тобто медсестра. Це вже змінилося, але більш детально про це нижче.
В Україні з 2019 року назва професії «медсестра» і «акушерка» буде звучати так: сестра медична/брат медичний і акушерка/акушер.
Чи внесення мовної зміни до класифікації професії для медсестер призведе до збільшення інтересу чоловіків до цієї професії? Ми сподіваємос, що так. Як показує досвід країн Європейського Союзу, чоловіки все частіше здобувають освіту і працюють на сестринських посадах. Так є і в Німеччині. І вони дуже добре працюють на цих посадах.

Медсестра і медбрат у Німеччині

Як і в інших країнах, також в Німеччині, довгий час була вживана жіноча форма назви сестринської професії – die Krankenschwester. У Німеччині, починаючи з 1953 року, медсестра була професією, що вимагає кваліфікації, чітко визначеної державою. Номенклатура почала змінюватися з того моменту, коли чоловіки почали все частіше працювати медсестрами. Ім’я der Krankenpfleger було введено з 2004 року. У той же час, ім’я die Krankenschwester було змінено на медсестру – die Krankenpflegerin.
З 2004 року по сьогоднішній день, офіційна повна назва професії медсестри в Німеччині згідно реєстру професій: Gesundheits- und Krankenpfleger / in (відповідно до положень Gesetz über die Berufe in der Krankenpflege (Krankenpflegegesetz – KrPflG).
Починаючи з 2020 року, нові положення набули чинності, щодо професії медсестри та медбрата в Німеччині, а також впроваджено нові назви. Здобувши освіту, медсестра та медбрат в Німеччині, які починають професійну підготовку в 2020 році, отримають звання Pflegefachfrau / Pflegefachmann (такі ж назви застосовуються у Швейцарії). Це також передбачає глибокі зміни в навчальній програмі та спеціалізації.

Що ми думаємо про це?

На нашу думку, зміни в назвах професій медсестри – це не тільки прості виправлення мови. Це, насамперед, позитивні свідчення щодо розвитку професії медсестри та рівних прав для обох статей у цій професії. Поряд зі зміною назв, професії також надається більший соціальний статус. Не можна також заперечувати, що робота медсестрою в Німеччині полегшує життя іноземцям. Це ж стосується роботи по догляду за людьми похилого віку.
У Німеччині це робота, яка користується великою суспільною повагою!